Pizza bezglutenowa – przepis

Mamusiu zrobisz mi pizzę?” – tak często słyszany tekst padający z ust mojego 4-latka, że powinnam ją robić z zamkniętymi oczami 🙂
Ale jak to pizza?! A gluten?! Ahh ten gluten, który ze względów zdrowotnych wyeliminowaliśmy z naszego jadłospisu. Na szczęście matka natura obdarowała nas nie tylko pszenicą, zaś mnie obdarowała fantazją kulinarną…

Składniki:

  • 2 szczypty soli himalajskiej
  • 85 g mąki ryżowej
  • 85 g mąki jaglanej
  • 85 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 30 g oliwy

Przygotowanie:

  • przesiewamy wszystkie mąki przez sito i dodajemy do nich sól
  • rozpuszczamy drożdże w wodzie i przelewamy je do mąki
  • dodajemy oliwę do pozostałych składników
  • wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min
  • po wyrośnięciu wykładamy ciastem formę/ blachę do pieczenia i ugniatamy palcami
  • smarujemy ciasto sosem, posypujemy serem (w naszym przypadku kozi) i ulubionymi dodatkami
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 30 min

Odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomix’a ułatwiam sobie pracę w kuchni i wiele potraw wykonuję w nim bądź z jego pomocą. Na prawdę polecam każdemu!

Przygotowanie w Thermomix’ie:

  • do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki
  • wyrabiamy ciasto w trybie zboża przez 60 sek
  • pozostawiamy do wyrośnięcia
  • po wyrośnięciu wykładamy ciastem formę/ blachę do pieczenia i ugniatamy palcami
  • smarujemy ciasto sosem, posypujemy serem i ulubionymi dodatkami
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 30 min

 

Sos:

  • 400 g przecieru pomidorowego (może być przygotowany samodzielnie, może być także gotowy z kartonu lub butelki)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na uformowane ciasto.

 

Smacznego <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *