Czy można mieć alergię na kawę?

Kaaaawa… Spora część populacji nie wyobraża sobie bez niej poranka bądź maratonu w pracy. Ale czy każdemu służy? Czy każdy może pić kawę? Wiesz o tym, że można mieć alergię na kawę bądź nietolerancję kofeiny? Ja nie wiedziałam, dopóki nie padła diagnoza…

Mniej więcej w okresie liceum zaczynamy sięgać po kawę i napoje energetyczne, twierdząc iż wspomagają nasze funkcjonowanie na wysokich obrotach. Zatem zgodnie z prawem wieku i ja wielokrotnie sięgałam po kofeinę, jednak nigdy nie dodawała mi zastrzyku energii. Wielokrotnie po wypiciu kawy odczuwałam mdłości oraz senność, po energetykach objawy były dość podobne. Uczucie niestrawności, tak jakby wciąż coś leżało na żołądku, nieustająca potrzeba zwrócenia „cudownego napoju życia” i przede wszystkim znużenie, które z każdą minutą było co raz bardziej usypiające. Znajomi nie mieli podobnych objawów, zaś ja na sam zapach kawy reagowałam negatywnie. W związku z tym przestałam sięgać po produkty kofeinowe chociaż żaden lekarz mi tego nie sugerował. Nie zasugerowano mi także wykonania jakichkolwiek badań pomimo iż objawy były dość jednoznaczne. Lata liceum i studiów minęły, ale odrzucenie od kawy nie. I tak oto po urodzeniu dziecka zaczęłam diagnozować się od stóp po głowę by poznać przyczynę dziwnych dolegliwości jakie się pojawiły po ciąży. I właśnie w tym szeregu badań, zupełnym przypadkiem, wykryto moją alergię na kawę oraz nietolerancję kofeiny.

UWAGA! Nie mylcie alergii z nietolerancją! Objawy są zbliżone, jednak przyczyny różne.

Alergie wynikają z czynników immunozależnych, czyli patologicznych reakcji organizmu uwarunkowanych mechanizmami immunologicznymi. Tak w skrócie, gdy organizm podczas spożywania konkretnych produktów spożywczych zaczyna wytwarzać zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgE, zaś te w połączeniu z antygenem przyczyniają się do powstawania mediatorów zapalnych, mówimy wtedy o alergii pokarmowej. Objawami alergii są wzdęcia, biegunka, zaparcia, nudności oraz wymioty.

Nietolerancję pokarmowe są określane mianem patologii nieimmunologicznej. Oznacza to nadwrażliwość pokarmową w której udział biorą czynniki enzymatyczne, farmakologiczne, metaboliczne i mechanizmy idiosynkrazji, czyli tzw. odrzucenie, zniechęcenie. Różne produkty spożywcze wywołują rozmaite reakcje organizmu, poprzez wpływ substancji na narządy wewnętrzne. Np. produkty wysokotłuszczowe opóźniają opróżnianie żołądkowe, zaś produkty z wysoką zawartością skrobi (strączki, kapusta) są odpowiedzialne za powstawanie „gazów”. Mechanizmy związane z nietolerancją pokarmową są dość złożone i wciąż nie do końca poznane. Objawy nietolerancji są często zbliżone do tych występujących w przypadku alergii, poza tym występują także bóle brzucha, niedoskonałości skórne, odruchy odrzucenia od konkretnego pokarmu.

Temat alergii i nietolerancji można rozwijać w nieskończoność. Należy pamiętać, że obie są do zdiagnozowania i nie należy ich bagatelizować. Mogą być tak samo niegroźne jak prowadzić do poważniejszych powikłań i chorób.

Jak widać na moim przypadku alergie potrafią być dziwne, w końcu kto by się spodziewał alergii na kawę?!

Na szczęście producenci oferują nam także zamienniki kawy – zbożowe oraz z cykorii. Nie byłam zupełnie do nich przekonana, gdy już zdecydowałam się spróbować liczyłam na coś zupełnie innego, okazało się jednak ze smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej kawy, a już na pewno gorycz jest taka sama 😉

Zatem jeśli nie trawisz zapachu kawy, odrzuca Cię od niej, lub zamiast pobudzać usypia – sprawdź może to alergia lub nietolerancja…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *