Domowe bułeczki pszenno-gryczane

Święto w domu! Gluten na talerzu.

Na co dzień ograniczamy produkty zawierajace gluten, ze względu na jego negatywny wpływ na organizm. Jednak gdy raz na jakiś czas decydujemy się zjeść coś „niecodziennego” staram się zrobić zdrowszą wersję produktów przetworzonych. Dziś nawet w pieczywie znajdziemy „E” i inne cuda…

Składniki:

– 100 g kaszy gryczanej niepalonej

– 400 g mąki pszennej

– 1 1/2 łyżeczki soli

– 220 g cieplej wody

– 40 g oliwy

– 40 g świeżych drożdży

– szczypta cukru

– 1 jajko (roztrzepane do posmarowania bułek)

– opcjonalnie dowolne pestki (do posypania bułeczek)

Sposób przygotowania:

UWAGA większość potraw przygotowuje w Thermomix, który znacznie przyspiesza moje kuchenne wariacje 🙂

Także jeśli nie posiadasz TM po prostu wykonaj wszystko używając własnych rąk bądź robota kuchennego jaki posiadasz.

Do suchego i czystego naczynia miksującego wsyp grykę i zmiel – 15 s/ obr. 10.

Dodaj mąkę, sól, wodę, oliwę, drożdże i cukier, wyrób 2 min/ interwał.

Z ciasta uformuj 8 bułek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200*C.

Wierzch bułek posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami.

Wstaw do piekarnika, piecz 30 min w temp. 200*C.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *