Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to jedna z moich ulubionych przekąsek. Sprawdza się zarówno na ciepło oraz na zimno, bez dodatków ale i „na kanapce” smakuje równie dobrze. Dziś już dość dobrze znany dzięki szerszej grupie zwolenników żywienia bez mięsa. Przepisów na niego jest mnóstwo, jednak żaden nie odpowiadał mi całkowicie. Dlatego metodą prób i błędów stworzyłam własny przepis na pasztet, którego smak jest idealny. Uwaga – zawiera gluten!

Składniki:

– 2 średniej wielkości cukinie

– 1 duża marchewka

– 1 cebula (preferuję słodką)

– suszone pomidory (używam tych w oleju, odsączam je i dopiero kroję, ilość zależna od upodobań, można pominąć)

– oliwki zielone (ilość zależna od upodobań, można pominąć)

– 3/4 szklanki kaszy manny

– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

– 4 jajka

– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

– 1 łyżka przyprawy uniwersalnej/ kucharka/ vegety (bez glutaminianu sodu, barwników i konserwantów)

– opcjonalnie dowolne zioła (u mnie bazylia i oregano)

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, osusz i ewentualnie obierz.

Zetrzyj cukinię na tarce, na grubych oczkach, marchew zetrzyj na drobnych oczkach. Suszone pomidory i oliwki pokrój w paski, zaś cebulę w kostkę.

Ubij białka na pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka wrzuć do osobnego naczynia.

Warzywa, przyprawy i jajka połącz ze sobą, delikatnie wymieszaj łyżką.

Wyłóż masę do formy, może być keksówka, osobiście lubię moją formę z podziałką na kawałki, idealnie wydziela się w niej porcje.

Wstaw do rozgrzanego, do 180*C, piekarnika, piecz ok 60 min.

SMACZNEGO 🙂

1 thought on “Pasztet z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *