Pierniczki świąteczne

Metodą prób i błędów powstały, wg mojego Synka, pierniczki idealne ❤️

Składniki:
– 380 g mąki gryczanej lub kaszy gryczanej niepalonej (TM 30 s/ obr 10 i mamy mąkę)
– 150 g miodu
– 110 g masła
– 1 jajko
– 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki kakao
– 1 1/2 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego
– 1 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
– 1/4 łyżeczki goździków mielonych
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– opcjonalnie do dekoracji dowolne orzechy

Sposób przygotowania:
UWAGA większość potraw przygotowuje w Thermomix, który znacznie przyspiesza moje kuchenne wariacje :)
Także jeśli nie posiadasz TM po prostu wykonaj wszystko używając własnych rąk bądź robota kuchennego jaki posiadasz.

Do suchego i czystego naczynia miksującego wrzuć masło i miód – 6 min/ 70*C/ obr 1. Odstaw na 10 min do ostygnięcia.

Dodaj pozostałe składniki, wyrób 3 min/ interwał.
Ciasto przełóż na folię spożywczą, zawiń i włóż do lodówki na 30 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*C.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części, rozwałkuj każdy kawałek na grubość 5mm, przy pomocy foremek wycinaj pierniczki.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika, piecz 8 min w temp. 180*C.

Po wyjęciu pozostaw do ostudzenia.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *