Mamusiu zrobisz mi pizzę?” – tak często słyszany tekst padający z ust mojego 4-latka, że powinnam ją robić z zamkniętymi oczami 🙂
Ale jak to pizza?! A gluten?! Ahh ten gluten, który ze względów zdrowotnych wyeliminowaliśmy z naszego jadłospisu. Na szczęście matka natura obdarowała nas nie tylko pszenicą, zaś mnie obdarowała fantazją kulinarną…
Składniki:
- 2 szczypty soli himalajskiej
- 85 g mąki ryżowej
- 85 g mąki jaglanej
- 85 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 30 g drożdży
- 1/2 szkl ciepłej wody
- 30 g oliwy
Przygotowanie:
- przesiewamy wszystkie mąki przez sito i dodajemy do nich sól
- rozpuszczamy drożdże w wodzie i przelewamy je do mąki
- dodajemy oliwę do pozostałych składników
- wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min
- po wyrośnięciu wykładamy ciastem formę/ blachę do pieczenia i ugniatamy palcami
- smarujemy ciasto sosem, posypujemy serem (w naszym przypadku kozi) i ulubionymi dodatkami
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 30 min
Odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomix’a ułatwiam sobie pracę w kuchni i wiele potraw wykonuję w nim bądź z jego pomocą. Na prawdę polecam każdemu!
Przygotowanie w Thermomix’ie:
- do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki
- wyrabiamy ciasto w trybie zboża przez 60 sek
- pozostawiamy do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu wykładamy ciastem formę/ blachę do pieczenia i ugniatamy palcami
- smarujemy ciasto sosem, posypujemy serem i ulubionymi dodatkami
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220*C na 30 min
Sos:
- 400 g przecieru pomidorowego (może być przygotowany samodzielnie, może być także gotowy z kartonu lub butelki)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na uformowane ciasto.
Smacznego <3